Dokumentarfilmen Kvinner i krig

 

 

”Dei fortente stor heider for arbeidet dei gjorde, men diverre vart dei fort gløymde då krigeren vart slutt.”

Knut Larsen i boken ”Martin minnest dei som var med”

 

Svært mange kvinner som var aktive under 2. verdenskrig har tatt med seg sine historier i graven. De forble tause, de ønsket ikke - eller fikk ikke mulighet til å fortelle sine historier. Modige kvinner som levde i og med krigen, som visste at det å skjule flyktninger og ettersøkte kunne føre til dødsstraff, kvinner som ble seksuelt torturert av okkupasjonsmakten, kvinner som ble flyktninger i eget land, som måtte etterlate egne barn i andres hender, som så sine hjem ble brent og sine kjære bli skutt.

 

Karivold Film lager en dokumentarfilm med tema og tittel ”Kvinner i krig”. Den skal omhandle norske kvinners virke og kamp under 2. verdenskrig.

Vårt premiss vil være å vise at kvinnenes innsats under 2. verdenskrig var likestilt mennenes – og at verdien av arbeidet de utførte var like verdifullt. Vi må allikevel bruke datidens ”briller” for å forstå datidens holdninger og kvinnesyn, hva kvinner gjorde og ikke ”skulle gjøre”-  for å finne nøklene til hva kvinnene bidro med,  på hvilken måte de gjorde det, – hvorfor de forble og har forblitt tause, og hvorfor de ikke har publisert sine erindringer rundt denne tiden i samme omfang som menn.

 

 

Vil du hjelpe oss å finne dem?

Vi har  allerede møtt flere kvinner som har fortalt sine sterke historier. Kvinner som var med og var modige på alle slags vis. Alt fra de store heltinner - til den jevne alminnelige kvinne som skaffet mat, husly og klær. Men vi er alltid på jakt etter flere som er villige til å formidle videre denne delen av historien Historiene er mange - og vi ønsker å få bevart disse for ettertiden på film. Hjelp oss å finne dem!

 

Torill Stokkan og Gunnar Bjerketvedt

Karivold FIlm AS

  
Karivold Film AS har tilhold i Fredrikstad, og arbeider med film- og videoproduksjon.
Vårt hovedfelt er dokumentarfilmen, vi ferdigstiller en 52 - 55 minutters i året og har til enhver tid tre dokumentarprosjekter under utvikling. Vi produserer også industri- og oppdragsfilm de fleste relatert til gjenvinning - kildesortering og gjenbruk. Vi kan tilby en lang rekke fasiliteter og teknisk utstyr for film- og videoproduksjoner. Karivold Film AS arbeider over hele verden, og produksjonene spenner fra Japan til Cuba.

 

    

  

 

 

 

 

 

KIK BLOGG

 

 

Fredrikstad, 8. juni 2012

 

Fond for Lyd og Bilde gir - og

Forsvarsdepartementet gir mer

 

Dokumentarfilmen Kvinner i krig har nå fått en ekstrabevilgning fra Forsvardepartementet på

kr 175.000.-

Dette, sammen med støtte

fra Fond for Lyd og Bilde

kr. 150.000.- gir muligheter- langt på vei, til å skape en dokumentar verdig den oppmerksomhet disse kvinnene fortjener!

 

 

 

Fredrikstad 8. mai 2012

 

Det er liv og frihet over alt!"

Fra Anna Daae Glads dagbok

8.mai 1945

 

Gratulerer med dagen!

En dag å minnes, og mange gjør det med norske flagg mot florgrønne bjerketrær. Det er meget vakkert!

 

Så en gladnyhet! Fond for lyd og bilde har gitt vår film KIK kr. 150.000.- i støtte. Dette gjør godt, og gir både arbeidslyst og arbeidsglede - og mot til å gå videre.

 

Onsdag 25. januar,  2012 tok Gunnar med seg kamera og samboer og dro nordover for å møte svært hjelpsomme mennekser i Kirkenes. Takk til Bjarne Engstad for oversikt over krigen i Finnmark. Sigbjørn Sildnes skal takkes spesielt. I Kirkenes, en by som opplevde krigen på sitt verste - sitter det mange med historier fra en tung og vanskelig tid - historier de nå deler. En av disse er Inger Johanne Lysfjord Hivand.

 

 

En meget kunnskapsrik og historisk orientert dame! Vi takker henne for historiene vi fikk. Inger Johanne var 2 år da krigen brøt ut - og opplevde sin tidlige barndom i "tunnelen", en gruvegang i Bjørnevatn. I alt søkte 2500 mennesker tilflukt her, og 10 barn ble født der inne. 

 

Andre som må takkes er de ansatte ved Grenselandmuseet

www.varangermuseum.no@

De var svært behjelplige med å finne frem til fakta og fotografier.

 

&

 

Lillestrøm i februar, 2012

 

"(...)Kvinnene kom raskt med i motstandsarbeidet, og dei kunne finnast overalt der det vart drive motstand. Dei viste óg at dei kunne utføre oppgåvene på lik linje med menn."

Kristin Hatledal

 

 

Vi er stadig på jakt etter mennesker som kan gi oss påfyll av kunnskap om kvinnenes motstandskamp under krigen.

I 2011 dukket det opp en bok kalt Kvinnekamp, skrevet av historikeren Kristin Hatledal. Kristin Hatledal har mastergrad i historie fra Univeristetet i Oslo, en ung kvinne som har brukt store deler av sin universitetsutdannelse til å forske rundt dette temaet. 

Vi fikk lov til å møte henne i hennes hjem på Lillestrøm. Her fikk vi svar og konklusjoner på mye av det vi har fornemmet ut i fra historiene og intervjuene med alle flotte og modige kvinner vi  til nå har møtt.

Takk til Kritsin som har skrevet en flott bok om emnet! Og som tok oss vel i mot.

 

 

&

 

 

Hammerfest i april, 2011

 

 

Marion Palmer og Ellen Marie Steinheim på Gjenreisningsmuseet i Hammerfest

 

I april, 2011 tok Karivold Film turen til Hammerfest for å møte en svært modig kvinne. Ellen Marie Steinheim fra Seiland opplevde tidlig hva krigen innebar.

"Det var ei forferdelig tid. Det e nok mange som bær preg av det. Æ trur æ va over 30 år før æ klarte å snakke om det. Bare tanken på kor ho mamma har lidd...og måtte gjennomgå. Og kor ho beskytta oss...Vi prata nesten aldri om det." Dette sa hun til Marion Palmer i boken "Bare kirka stod igjen". Det var gjennom Marion Palmer vi fikk til dette spennende møte med Ellen M. Steinheim på Gjenreisningsmuseet.

Vi takker begge for sterke og svært informative historier. Og vi takker Gjenreisningsmuseet for bruk av lokaler, fakta og gjestfrihet. Besøker du Hammerfest er dette "et must".

 

 

&

 

 

Hvaler i mars, 2011

 

 

Foto: Torill Stokkan

 

For få uker siden møttes to helter fra krigen på Skjærhallen på Hvaler, Sonja Barth og Åge Jacobsen. Disse to opplevde nerveprirrende døgn sammen da Åge førte Sonja i trygghet til Sverige i åpen snekke over Sekken.

Mer om Sonjas historie vil du se og høre i dokumentarenfilmen Kvinner i krig.

 

 

&

 

 

Vinter 2011

 

Vi tar med et lite utklipp fra Dagbladet. Her sier Sissel Benneche Osvold:

 

"Menn har skapt seg en kultur hvor de backer hverandre voldsomt, og de gjør det på fantastisk vis: De siterer hverandre. Det finnes mange måter å sitere på. Menn skriver biografier om hverandre. De står på hverandres skuldre med sånn stolthet. Kvinner gjør ikke det. Kvinner bruker ikke hverandre. Vi gjør ikke hverandre viktige. Vi siterer de uviktige damene. Kate Moss, Angelina Jolie, Jennifer Aniston. Jeg vet ikke hva vi skal med dem?"

 

 

Dokumentaren Kvinner i krig gjør kvinner viktige. Vi finner stadig kvinner som bærer på historier og livsvisdom det er verdt å lytte til og lære av. Kvinner vi gjerne "bærer på våre skuldre".

 

"Vi må tørre å tro på den universielle godheten", sa Magnhild da vi møtte henne. Da hadde hun nettopp fortalt om sine opplevelser under krigen - sitt møte med Grini og sitt møte med forintelses-leirene i Tyskland, opplevelser som egentlig skulle ha strøket ordet godhet ut av ordlisten for alle tid.

Men tørr Magnhild, tørr vi!

 

 

Forsvarsdepartementet har nå bevilget

kr. 100.000.- ekstra til dokumentarfilmen Kvinner i krig! Dette er vi svært takknemlige for. Sakte men sikkert skrider nå prosjektet frem. 

Karivold Film er stadig ute og møter kvinner som forteller oss sine sterke og viktige historier, og vi får flere og flere tips om kvinner vi kan kontakte og om steder vi bør besøke i vårt meget langstrakte land. Dette er viktige historier som vil supplere vår tidligere nedskrevne krigs-historie på mange måter.

Du må gjerne være med på å påvirke den historien ved å hjelpe oss til å finne frem til flere av disse kvinnene.Vi skynder oss langsomt.

 

Vi vil også  få takke Moss og Rygge Forsvars-forening for at de stilte plass og rekvisitter til disposisjon under en av dramatiseringene som allerede er gjort.

 

Torill Stokkan

torillstokkan@live.no

 

Gunnar Bjerketvedt

gunnar@karivoldfilm.no

 

www.karivoldfilm.no

 

 

Tvangsevakuerte under et båthvelv,

Finnmark


 

 

Framme i Sverige

 

 

 

Frigjøringsdagen!  Denne dagen samlet en mengde kvinnelige fanger seg på taket av skittenstøysbua i enden av luftegården for å hilse på guttene.

 

 

 

Dame ser opp mot

bombeflyene

 

 

 

Kvinner og barn søker dekning utenfor Narvik

Kvinner i krig    Karivold Film AS